Az elmúlt hetekben több aggódó megkeresést is kaptunk, melyekben arról számoltak be a levélírók, betelefonálók, hogy gólyákat láttak fészekben álldogálni, menjünk ki értük és segítsünk rajtuk. Ezekről a madarakról egyértelműen kijelenthető, hogy röpképesek, hiszen több méter magasan pihenek, ezért nem szükséges és nem is lehetséges befogni őket.

Szeptember 24-én délután (pontosan egy hónappal egy hasonló esetet követően) ismét sikerült kimentenünk egy felnőtt nőstény barnamedvét egy vadorzók által állított hurokból. Az eset a medvés projektünk dombvidékén történt. A helyi vadásztársaság értesítése után pár órával érkeztünk a helyszínre. A medve egy kisebb folyó partján, egy településhez rendkívül közel volt megfogva. A mentési akció a helyi vadászok segítségével történt, az állatorvosi szakértelmet pedig a Vets4Wild munkatársai biztosították.

Az altatás gyorsan és incidensek nélkül zajlott le. Szerencsére az állat az esetet nagyrészt sérülések nélkül úszta meg – a hurok a mellkasa köré szorult és így nem keletkeztek komolyabb sérülések. Viszont az egyik alsó szemfoga kitörött, a sodrony és a környező fák harapdálása következtében. Mivel a medve beszorult néhány fa közé, illetve rendkívül súlyos is volt, csak egy terepjáró segítségével tudtuk a folyó meredek partjáról kivontatni. Ezt követően egy utánfutóra emeltük és még sötétedés előtt sikerült elszállítanunk egy, a szabadon engedéséhez megfelelő helyre – a településtől és az emberi tevékenységektől jó néhány kilométerre.

A Milvus Csoport ragadozómadár szakértői évente számos fészket ellenőriznek a költési periódusban. A fészekellenőrzés célja többek között a költési siker megállapítása, a fiókák gyűrűzése illetve a költést veszélyeztető tényezők feltárása. Június 25-én egy fán költő szirti sas (Aquila chrysaetos) pár fészkét látogatták meg. A terepkiszállás során érdekes látvány fogadta a megfigyelőket. Az erdei fenyőn levő fészek, eredeti helyéhez képest néhány méterrel lennebb került. Valószínűleg pár nappal korábban egy erős vihar alatt megrongálódott és részben leesett, de szerencsére a fióka és a fészek egy része fennakadt az alsóbb ágakon. A szakemberek úgy vélték, hogy a fészek maradványa nem bír ki még egy komolyabb vihart, a fióka épsége veszélyben van, így ennek megmentése mellett döntöttek. A fiókát lehozták a fészekből és Marosvásárhelyre szállították a Milvus Csoport madármenhelyére (Rehabilitációs Központjához) ahol állatorvosi vizsgálatnak vetették alá. Mivel a madár egészségi állapota jó volt, másnap visszavitték a fészkelő területre. A több személyből álló mentőcsapat új műfészket épített az eredeti fészek helyére. Miután meggyűrűzték a fiókát visszahelyezték az újjáépített régi fészekbe. A felnőtt madarak már a madarászok távozásakor a közelből figyelték fiókájukat. Egy hónappal később a fiókát már egyedül repülni látták.

Vasárnap, augusztus 24-én egy felnőtt nőstény medvét sikerült kimentenünk egy vadorzók által állított hurokból. Szombat este későn értesítettek a Maros Megyei Vadászegyesület (AJVPS Mures) alkalmazottai, hogy egy hurokba fogott medvére találtak, így vasárnap kora reggel sikerült a helyszínre érkeznünk. A mentési akció a Maros Megyei Vadászegyesület szakembereinek közreműködésével történt, az állatorvosi felügyeletet pedig a VETS 4 WILD biztosította.

A medve sértetlenül úszta meg az esetet – a hurok deréktájnál fogta meg az állatot, és így, a hastájékon található néhány felületes horzsolást leszámítva, az állaton nem voltak komolyabb sérülések. Az altatás hamar ment, és miután sikerült a medvét kiszabadítani a hurokból, tüzetes vizsgálatnak volt alávetve. Ezt követően egy GPS-GSM nyakörvet is szereltünk a medvére, amely segítségével ettől kezdve folyamatosan figyelemmel követhetjük mozgásait, illetve azt, hogy hogyan használja élőhelyét.

Március 5-én a Görgény-völgyi Erdőrendészeti Hivatal értesítette a Vets4Wild Egyesületet, hogy két kis medvebocs található tulajdonában. A hozzávetőlegesen 2 hónapos nőstény medvékre pár nappal korábban talált rá egy libánfalvi lakos (Maros megye), aki rögtön jelentette is az esetet a helyi erdészeknél. A Vets4Wild és a Milvus Csoport munkatársai még aznap délután kiszálltak a helyszínre és átmenetileg átvették az árván maradt kis állatokat. Miután az éjszakát Marosvásárhelyen töltötték, a két mackó másnap reggel „felutazott” a Hagymás-hegységbeli, Bereczky Leonardo által vezetett medvebocs visszavadító központba. Más, ugyancsak árván maradt medvebocsok társaságában hozzávetőlegesen két évet töltenek majd a központ több hektáros, emberektől teljesen elszigetelt területén. Ezt követően GPS nyomkövetővel ellátva lesznek újra szabadon engedve a vadonba.