×

Hiba

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5691.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-6-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-ianuarie-martie-2013 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5691.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-6-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-ianuarie-martie-2013 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Július-szeptember folyamán néhány madárral több érkezett be a Rehabilitációs Központba, mint az előző időszakban. Főként nálunk költő fajok fiatal egyedei kerültek be, mivel a fiatal madaraknak még nincsenek szüleikhez hasonló tapasztalataik, így jobban ki vannak téve a természetes (pl. vadászathoz nem megfelelő időjárási körülmények) illetve antropogén (pl. autóval, vezetékkel, épületekkel, kerítésekkel való ütközés) veszélyeknek. Összesen 39 ember kérte segítségünket ebben az időszakban.A Központban levő 15 madár mellé (2 kerecsensólyom, 2 egerészölyv, 6 vörös vércse, 3 kuvik, egy fehér gólya és egy erdei fülesbagoly) még 41 madár érkezett (egy szirti sas, egy kerecsensólyom, 3 egerészölyv, 4 vörös vércse, 2 kuvik, 12 fehér gólya, egy fekete gólya, 3 erdei fülesbagoly, egy karvaly, egy héja, 3 törpegém, 3 füleskuvik, egy sarlósfecske, 2 vetési varjú, egy dolmányos varjú, egy csóka,egy nagy fülemüle). Ezáltal a kezelt madarak száma összesen 56 volt ebben a periódusban.

Összesen 8 páciensen kellett sebészeti beavatkozást végezni, 7 madár gyógyszeres kezelést vagy kötözést igényelt, a többi madárnak pedig egy védett, nyugodt helyen való felépülésre volt szüksége.
A páciensek 25%-a (14 egyed) pusztult el. Összesen 27-et (48.21%) sikeresen visszaengedtük a természetbe, a többi madár a Központban maradt.

A 2013. július-szeptember folyamán kezelt madarak (*-al vannak jelölve azok a fajok, amelyek kezelésében telefonon keresztül próbáltunk segíteni):

 {gallery}news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5691.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-6-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-ianuarie-martie-2013 {/gallery}

 1. Bütykös hattyú* (Cygnus olor) – 1 egyed
 2. Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 13 egyed
 3. Fehér gólya* (Ciconia ciconia) – 2 egyed
 4. Fekete gólya (Ciconia nigra) – 1 egyed
 5. Szürke gém* (Ardea cinerea) – 1 egyed
 6. Törpegém (Ixobrychus minutus) – 3 egyed
 7. Szirti sas (Aquila chrysaetos) – 1 egyed
 8. Egerészölyv (Buteo buteo) – 5 egyed
 9. Egerészölyv* (Buteo buteo) – 1 egyed
 10. Karvaly (Accipiter nisus) – 1 egyed
 11. Héja (Accipiter gentilis) – 1 egyed
 12. Héja* (Accipiter gentilis) – 1 egyed
 13. Vörös vércse (Falco tinnunculus) – 10 egyed
 14. Kerecsensólyom (Falco cherrug) – 3 egyed
 15. Sarlósfecske (Apus apus) – 1 egyed
 16. Erdei fülesbagoly (Asio otus) – 4 egyed
 17. Erdei fülesbagoly* (Asio otus) – 1 egyed
 18. Kuvik (Athene noctua) – 5 egyed{gallery}news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5683.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013{/gallery}
 19. Füleskuvik (Otus scops) – 3 egyed
 20. Vetési varjú (Corvus frugilegus) – 2 egyed
 21. Vetési varjú* (Corvus frugilegus) – 1 egyed
 22. Dolmányos varjú (Corvus cornix) – 1 egyed
 23. Csóka (Corvus monedula) – 1 egyed
 24. Nagy fülemüle (Luscinia luscinia) – 1 egyed

2013 január-szeptember között összesen 89 madár érkezett meg a Rehabilitációs Központunkba. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden harmadik nap érkezik egy páciens a Központba. Igyekszünk minden igényt teljesíteni és helyet szorítani minden páciens számára, így egyetlen üres röpde/ketrec nem volt eddig. A Rehabilitációs Központ szoros együttműködésben van a Vets4Wild Egyesülettel, a hazai vadon élő állatok rehabilitálásáért küzdő állatorvosok csapatával. Amennyiben kérdéseik vannak, vagy tanácsra van szükségük a Milvus oldalán található telefonszámok, címeken kívül az egyesület honlapját www.vets4wild.ro is találhatnak információkat.

Ezúttal is köszönjük mindazoknak, akik hozzánk fordultak segítségért, tanácsért. Különös köszönttel tartozunk Borka Levente marosvásárhelyi állatorvosnak és Köbölkuti Lóránd homoródalmási állatorvosnak a gyors és felbecsülhetetlen segítségükért. Különös köszönettel tartozunk Pál Lajosnak, Székelyudvarhelyről az ajándékba kapott madárröpdéért!

 

A Rehabilitációs Központ nevében,
Zeitz Róbert