Înainte de a întreprinde orice tip de acțiune este bine să fiți informați. Atât pentru binele vostru, cât și pentru animalele rănite, iată câțiva pași:

Pentru tine

Recunoașterea specie este un pas important! În primul rând pentru siguranța celui care dorește să salveze animale rănite. Contactați un specialist, descrieți și trimiteți fotografii cu animalul rănit!
Acoperiți capul animalului! Va fi mai calm, astfel se vor inspecta, mai bine, eventualele răni. Animalele sălbatice se feresc de oameni, așadar dacă ați întâlnit vreunul înseamnă că a pățit ceva, suferă ori este în stare de şoc. Cele mai frecvente probleme sunt traumatismele cranio-cerebrale, fracturile, şocul din cauza unui stres, bolile infecţioase sau terminale, intoxicațiile, hipotermiile sau hemoragiile.
Examinarea și evaluarea animalului este crucială. Uitați-vă după răni cauzate de loviri, căderi, eventuale electrocutări, tăieri sau alte semne. Anamneza este foarte importantă!
O atenție deosebită trebuie acordată mediului în care ați găsit animalul. Acordați atenție altor urme: stâlpilor de înaltă tensiune, momelilor cu otravă, capcanelor, cioburilor de sticlă, ferestrelor sau altor animale și păsări moarte. Documentați fotografic ce găsiți! Fracturile, mai ales în cazul celor deschise, trebuie menținute umede, iar în cazul în care este nevoie, fixarea în atele.
Nu oferiți de mâncare animalelor. DOAR APĂ!
Transportarea animalului se face într-o cutie de carton, în care spațiul să fie mic pentru ca animalul (pasărea) să nu se zbată. În caz contrar, s-ar putea răni și pe parcursul salvării. Contactați Centrul de Reabilitare sau un reprezentant zonal al acestuia. Cu cât mai aproape, cu atât mai bine! Prin telefon veți primi indicații detaliate. Găsiți lista punctelor de prim ajutor AICI.

ALEGEȚI MEREU CEL MAI APROPIAT LOC, astfel vă asigurați că animalul va primi ajutor specializat în cel mai scurt timp posibil.

Pentru specialiști

Examenul clinic din partea unui specialist este OBLIGATORIU, observați eventualele leziuni traumatice, voma, diarea, secrețiile din cavitățile naturale, etc.
Pe toată durata examinării lăsați capul animalului acoperit. Nivelul stresului la animale poate fi ridicat.
În cazul constatării unor traume ale țesuturilor moi, aplicați protocoalele analoage animalelor de companie.
Suspiciunile de traume scheletale trebuie CONFIRMATE prin examene complementare.
Alegeți medicamentul potrivit! Acesta trebuie să fie compatibil cu specia. Consultați lista medicamentelor, compatibilitățile și dozele necesare pe site-ul Centrului de Reabilitare.
În perioada de convalescență asigurați animalelor spațiul potrivit taliei, un loc liniștit și călduros.


NU AVEȚI CONDIȚII POTRIVITE?
CONTACTAȚI-NE!