A venit toamna la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Sânsiomion. O dată cu venirea acestui anotimp, la centrul coordonat de Grupul Milvus și Asociația Vets4Wild a început și sezonul ”berzelor”. O serie de berze albe, slăbite, au fost adăpostite și tratate la centrul nostru. Cauzele acestor slăbiciuni nu le putem decât intui, pot fi cauzate de diverse boli sau poate fi vorba doar de o slăbiciune a forțelor în perioada de migrație. După câteva săptămâni de odihnă și tratament corespunzător, în cursul lunii septembrie am reușit să eliberăm opt berze albe și o barză neagră. Printre berzele pe care le-am găzduit în Centrul nostru de Recuperare s-au numărat și păsări inelate în străinătate: Ungaria, Polonia, Cehia și Germania. Puii de barză din Ungaria au fost inelați în luna iulie a acestui an în localitățile Tiszafüred și Dömös, în timp ce barza din Polonia și-a primit inelul, în iunie, lângă Poznan. Barza din Germania a fost inelată în iunie în localitatea Schwann. Așteptăm în continuare date despre barza din Cehia de la centrul aferent din țară.

Din cauza vremii nefavorabile, mai mulți pui de barză au căzut din cuiburi. În urma apelurilor, ei au fost salvaţi de către „Grupul Milvus”. Astfel, patru pui sănătoși au fost plasaţi, ieri, în patru cuiburi diferite, unde păsările au fost adoptate de noile familii.
Puiul plasat în cuibul supravegheat video de la Dumbrăvioara a primit inelul color cu numărul 7082 şi se simte bine alături de ceilalţi pui de barză. Povestea lui începe la Brâncovenești (județul Mureș), unde, din cauza furtunii, cuibul iniţial s-a prăbuşit. Din păcate, în incident doi pui a murit, una a suferit leziuni, fiind îngrijiți momentan în cadrul Centrului de Reabilitare de către veterinarii Asociaţiei Vets4Wild. Ceilalţi doi au fost plasaţi în cuiburile adoptive, ieri, în cadrul acţiunii de inelare a  puilor. Deşi aparent puiul cu inelul 7082 şchiopătează, posibil tot din cauza unei luxații minore, el este sub supraveghere.

Codalb

Într-o zi de februarie Andrei Dinescu se plimba pe malul Dunării și a găsit o pasăre răpitoare uriașă. Pasărea stătea întinsă pe pământ, evident avea probleme, dar măcar era în viață. Andrei a procedat la salvarea ei – cu ajutorul lui Ferenc Zudor l-au dus la Port Cultural Cetate și au căutat ajutor pe internet. Au găsit pagina web a SOR-ului (Societatea Ornitologică Română). Când pozele despre pasăre au ajuns la biroul SOR din București, aici erau două persoane de la Grupul Milvus, care se pregăteau să plece către Târgu Mureș. Văzând pozele, Tamás Papp și András Attila Nagy de la Grupul Milvus imediat au schimbat itinerarul către Cetate – o pasăre rară ca un codalb (Haliaeetus albicilla) trebuie salvat cât mai repede!

În data de 5 martie, Ocolul Silvic Gurghiu a contactat Asociaţia Vets4Wild în legătură cu doi pui de urs brun aflaţi în custodia instituţiei. Puii cu vârsta de aproximativ 2 luni (amândouă femele) au fost găsiţi de către un localnic din Ibăneşti (județul Mureș) cu câteva zile înainte, iar dânsul a raportat imediat cazul la personalul de specialitate din cadrul Ocolului. Colegii de la Vets4Wild şi de la Grupul Milvus s-au deplasat în aceeaşi zi la Gurghiu şi au preluat animalele în custodie temporară. După o noapte petrecută la Tîrgu Mureş, dimineaţa următoare ursuleţii au fost transportaţi şi predaţi Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani (Munţii Hăşmaş, județul Harghita), condus de către Leonardo Bereczky. După aproximativ doi ani petrecuţi în spaţiul natural din cadrul Centrului – feriţi de contactul cu oamenii, în schimb în compania a altor pui de urs, tot orfani – celor două femele li se va reda libertatea. Înainte de eliberarea lor, animalelor i se vor monta coliere GPS, care permit monitorizarea continuă a acestora.

Duminică, în data de 24 august am reuşit să salvăm o ursoaică adultă dintr-un laţ montat de braconieri. Sâmbătă seara târziu am fost anunţaţi de către AJVPS Mureş, a căror angajaţi au găsit animalul, aşa că am ajuns la faţa locului devreme dimineaţa următoare. Acţiunea de salvare a animalului s-a desfășurat cu ajutorul specialiştilor din cadrul AJVPS Mureș (respectiv cu asistenţa veterinară de specialitate asigurată de către VETS 4 WILD.

Din fericire, ursoaica a scăpat nevătămată – laţul o prinsese în zona taliei şi, cu excepţia a câtorva zgârieturi superficiale, animalul nu prezenta răni grave. Tranchilizarea a decurs repede şi fără incidente, iar după scoaterea din laţ, ursoaica a fost supusă unui examen veterinar detaliat. Ulterior i s-a montat şi un colar GPS-GSM, cu ajutorul căruia vom reuşi să-i monitorizăm în permanenţă mişcările, respectiv modul în care îşi foloseşte habitatul.