Din cauza vremii nefavorabile, mai mulți pui de barză au căzut din cuiburi. În urma apelurilor, ei au fost salvaţi de către „Grupul Milvus”. Astfel, patru pui sănătoși au fost plasaţi, ieri, în patru cuiburi diferite, unde păsările au fost adoptate de noile familii.
Puiul plasat în cuibul supravegheat video de la Dumbrăvioara a primit inelul color cu numărul 7082 şi se simte bine alături de ceilalţi pui de barză. Povestea lui începe la Brâncovenești (județul Mureș), unde, din cauza furtunii, cuibul iniţial s-a prăbuşit. Din păcate, în incident doi pui a murit, una a suferit leziuni, fiind îngrijiți momentan în cadrul Centrului de Reabilitare de către veterinarii Asociaţiei Vets4Wild. Ceilalţi doi au fost plasaţi în cuiburile adoptive, ieri, în cadrul acţiunii de inelare a  puilor. Deşi aparent puiul cu inelul 7082 şchiopătează, posibil tot din cauza unei luxații minore, el este sub supraveghere.


Pe pagina de internet a Asociației au apărut mai multe comentarii în legătura cu apariția unui al treilea pui în cuib și procesul de adopţie. Dorim să vă aducem la cunoștință, că adopția este o practică cu aplicație largă în protecția păsărilor și utilizarea acestei metode cu precauție și experiență nu are efecte negative. Puii adoptați sunt acceptați în marea majoritate a cazurilor și crescuți ca și puii proprii.
Adopţia de la Dumbrăvioara  nu este un caz unic, anual zeci de păsări (răpitoare, bufnițe, berze etc.) sunt adoptate în alte cuiburi naturale, unde sunt plasate de către membrii Asociației. Puii de barză pot fi crescuți și de către oameni, însă dacă ei primesc hrană naturală și se dezvoltă între semenii lor, nu între oameni, au șanse incomparabil mai mari de a supraviețui şi migra toamna. Din aceste considerente am decis ca unul dintre pui să ajungă într-un cuib cu pui de vârstă asemănătoare, cel dotat cu cameră video fiind unul dintre puținele cuiburi corespunzătoare.
Alţi doi pui au fost aduşi din localitatea Mătrici (judeţul Mureş), unde au căzut dintr-un cuib cu patru pui.
Aceste adopţii sunt obişnuite la păsări, dacă au condiţii optime şi hrană la dispoziţie, berzele cu doi pui pot adopta cu succes până la alţi doi pui în acelaşi cuib. În cadrul acţiunii de ieri, 22 de pui (inclusiv cei patru adoptaţi) au fost inelaţi în 7 cuiburi de pe raza localităţii. Scopul inelării este de a afla mai multe informaţii despre perioada de cuibărire, dar şi despre dispersia păsărilor tinere, mai exact unde se vor întoarce şi unde vor cuibări ca berze mature.
Inelarea constă în montarea pe piciorul (tibia) berzei a două inele, unul din aluminiu şi unul color. Montarea acestora ne permite monitorizarea berzelor fără a le mai prinde odată, scutindu-le de un stres suplimentar, în acelaşi timp, permiţându-ne să aflăm numărul inelului păsării cu un binoclu, chiar şi de la 200 de metri distanţă. Astfel, constatările noastre arată că berze inelate acum 8-13 ani în localitatea Dumbrăvioara, cuibăresc acum în jurul localităţilor Iernut, Ogra.
„Grupul Milvus” inelează berzele de la Dumbrăvioara de 20 de ani cu inele din aluminiu și de 15 ani și cu inele colore.