×

Eroare

[sigplus] Critical error: Image gallery folder news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5691.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-6-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-ianuarie-martie-2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5691.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-6-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-ianuarie-martie-2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Numărul pacienților sosite la Centrul nostru de Reabilitare în perioada iulie-septembrie a fost puțin mai mare față de perioada precedentă. Cele mai multe păsări erau juvenili al speciilor care cuibăresc la noi. Aceste păsări nu au încă experiența adulților și din această cauză sunt mai expuși la pericole naturale (ex. vreme nefavorabile pentru procurarea hranei) sau antropogene (coliziuni cu mașini, sârme, garduri, clădiri, etc). Numărul persoanelor care ne-au contactat în această perioadă a fost 39.

Pe lângă cele 15 de exemplare de păsări aflate în centru la începutul perioadei (șoim dunărean-2, șorecar comun-2, vânturel roșu-6, cucuvea-3, barză albă-1 și ciuf de pădure-1), Centrul a primit în această perioadă încă 41 de pacienți, (acvilă de munte-1, șoim dunărean-1, șorecar comun-3, vânturel roșu-4, cucuvea-2, barză albă-12, barză neagră-1, ciuf de pădure-3, uliu păsărar-1, uliu porumbar-1, stârc pitic-3, ciuș-3, drepnea-1, cioară de semănătură-2, cioară grivă-1, stăncuță-1, privighetoare de zăvoi-1), astfel numărul păsărilor care au primit tratament este 56. Numărul păsărilor la care a avut loc intervenție chirurgicală a fost 8, în total 7 păsări au avut nevoie de tratament medicamentos/utilizarea bandajului, restul pacienților au avut nevoie doar de recuperare, adăpost ferit de stres.
Procentul păsărilor care au decedat în Centru în această perioadă a fost 25% (14 indivizi). În total 27 de pacienți au fost eliberați cu succes, restul a rămas la sfârșitul perioadei în îngrijirea noastră.

 

Lista păsărilor care au beneficiat de tratament în Centrul nostru de Reabilitare în perioada iulie-septembrie 2013, cât și celor care au beneficiat de consultanță prin telefon (marcate cu *) este:

 {gallery}news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5691.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-6-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-ianuarie-martie-2013 {/gallery}

 1. Lebădă de vară* (Cygnus olor) – 1 individ
 2. Barză albă (Ciconia ciconia) – 13 indivizi
 3. Barză albă* (Ciconia ciconia) – 2 indivizi
 4. Barză neagră (Ciconia nigra) – 1 individ
 5. Stârc cenușiu* (Ardea cinerea) – 1 individ
 6. Stârc pitic (Ixobrychus minutus) – 3 indivizi
 7. Acvilă de munte (Aquila chrysaetos) – 1 individ
 8. Șorecar comun (Buteo buteo) – 5 indivizi
 9. Șorecar comun* (Buteo buteo) – 1 individ
 10. Uliu păsărar (Accipiter nisus) – 1 individ
 11. Uliu porumbar (Accipiter gentilis) -1 individ
 12. Uliu porumbar* (Accipiter gentilis) -1 individ
 13. Vânturel roșu (Falco tinnunculus) – 10 indivizi
 14. Șoim dunărean (Falco cherrug) – 3 indivizi
 15. Drepnea (Apus apus) – 1 individ
 16. Ciuf de pădure (Asio otus) – 4 indivizi
 17. Ciuf de pădure* (Asio otus) – 1 individ
 18. Cucuvea (Athene noctua) – 5 indivizi{gallery}news/2013/numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013, single=IMG_5683.jpg, ratio=0,salign=right,connect=numarul-8-din-raportul-trimestrial-al-centrului-de-reabilitare-milvus-iulie-septembrie-2013{/gallery}
 19. Ciuș (Otus scops) – 3 indivizi
 20. Cioară de semănătură (Corvus frugilegus) – 2 indivizi
 21. Cioară de semănătură* (Corvus frugilegus) – 1 individ
 22. Cioară grivă (Corvus cornix) – 1 individ
 23. Stăncuță (Corvus monedula) – 1 individ
 24. Privighetoare de zăvoi (Luscinia luscinia) – 1 individ

Menționăm faptul, că în perioada ianuarie – septembrie 2013 au intrat 89 de pacienți, ceea ce înseamnă că practic în fiecare treia zi intră o pasăre în Centrul nostru. Deși încercăm să facem față cerințelor și să oferim adăpost pentru fiecare pacient, practic nu au fost voliere goale în această perioadă. Menționăm totodată faptul, că acest centru este condusă în colaborare cu Asociația Vets4wild, asociație de medici veterinari interesați de Reabilitarea animalelor sălbatice din fauna noastră. Pentru eventualele întrebări, consultanță pe lângă adresele/numerele de telefoane de pe pagina noastră de internet puteți să apelați și la adresa www.vets4wild.ro.

Pe această cale am dori să mulțumim tuturor care au apelat la ajutorul nostru, mulțumiri speciale lui dr. Borka Levente și dr. Köbölkuti Lóránd, medici veterinari din Tîrgu-Mureș și Merești, pentru intervențiile prompte și pentru ajutorul neprețuit. Mulțumiri speciale domnului Pál Lajos din localitatea Odorheiu Secuiesc pentru volierul primit în donație!

În numele echipei Centrului de Reabilitare
Róbert Zeitz